Pengguguran dari Sudut Pandang Islam

Hampir 80% perempuan di Timur Tengah dan Afrika Utara tinggal di negara-negara di mana undang-undang penggugurannya ketat.  55% perempuan dari jumlah tersebut tinggal di negara-negara di mana pengguguran dilarang kecuali untuk menyelamatkan nyawa mereka yang hamil dan 24% tinggal di negara di mana pengguguran dibenarkan hanya untuk memelihara kesihatan fizikal atau mental wanita. Hari ini, hanya Turki dan Tunisia membenarkan pengguguran elektif (pengguguran atas permintaan). Meskipun tidak ada negara di rantau ini dengan larangan pengguguran lengkap, sekatan pengguguran menghalang akses wanita ke pengguguran selamat.

Sama seperti di tempat lain, pengguguran nampaknya menjadi topik yang sangat kontroversi bagi negara-negara yang majoriti penduduk Islam, dan juga untuk perundangan Islam. Malah di negara-negara di mana ia adalah undang-undang, seperti di Turki, rejim pengguguran sentiasa dicabar dan diserang dengan menentang wacana politik dan agama. Begitu juga, di Tunisia, walaupun di dalam kerangka undang-undang, mereka yang hamil masih dilaporkan dinilai oleh kakitangan perubatan dan masyarakat untuk mendapatkan pengguguran.

Pengguguran dari Sudut Pandang Islam

Secara umum, pihak berkuasa Islam menganggap pengguguran sebagai tindakan mengganggu peranan Allah (Tuhan), satu-satunya penentu hidup dan kematian. Walau bagaimanapun,  mazhab-mazhab Islam yang berbeza mempunyai pandangan yang berbeza mengenai pengguguran. Menurut Mazhab Hanafi, yang dominan di Timur Tengah, Turki dan Asia Tengah, dan yang merupakan badan utama hukum semasa Empayar Uthmaniyyah, pengguguran telah dikonseptualisasikan sebagai ıskât-ı cenîn, yang dapat diterjemahkan sebagai pengusiran janin.

Pada awalnya, istilah ini tidak jelas kerana tidak membezakan antara keguguran dan pengguguran. Selain itu, di dalam sekolah Hanafi, dikatakan bahawa ıskât-ı cenîn adalah makruh, yang bermaksud yang tidak diingini daripada haram (dilarang), sebelum janin berusia 120 hari, memandangkan janin tidak akan dijaga sampai saat itu. Walau bagaimanapun, walaupun ia adalah makruh, penamatan kehamilan bergantung kepada keputusan suami. Ia tidak menjadi hak atau keputusan wanita.

Pada masa yang sama, sekolah-sekolah Islam yang lain telah mempunyai pendapat yang berbeza tentang pengguguran. Mazhab Shafi, dominan di Asia Tenggara dan beberapa bahagian di Afrika, secara besar-besaran membenarkan penghentian kehamilan hingga 40 hari. Namun begitu, pendapat ini masih berbeza-beza meskipun dalam mazhab yang sama, di mana ia mengikut kemajuan perkembangan janin. Sesetengah imam Shafi bahkan membolehkan pengguguran sehingga 120 hari.

Walaupun Mazhab Hanbali yang dominan di Arab Saudi dan Emiriyah Arab Bersatu tidak mempunyai pendirian bersatu paduan pengguguran, beberapa pendapat membenarkan pengguguran sehingga 120 hari. Akhirnya, mazhab Maliki, yang dominan di Afrika Utara, menegaskan status pertengahan janin sebagai potensi hidup dan melarang pengguguran sepenuhnya. Pada hakikatnya, semua sekolah Islam menganggap janin akan ditentukan oleh persenyawaan selama 120 hari dan tidak ada yang membenarkan pengguguran setelah tahap ini.

Larangan Pengguguran hanya akan Membahayakan Mereka yang Hamil

Bukti saintifik dan penyelidikan telah membuktikan bahawa halangan pengguguran hanya akan membahayakan mereka yang hamil. Hal ini akan meningkatkan pengguguran yang tidak selamat, dan membahayakan nyawa mereka yang menjalaninya. Kebanyakan prosedur pengguguran yang tidak selamat membahayakan kesihatan, kesuburan dan nyawa mereka yang menjalaninya. Setiap tahun, 47,000 mereka yang hamil meninggal dunia disebabkan oleh pengguguran yang tidak selamat.

Sekatan pengguguran memberikan kesan yang mendalam terutama untuk individu dari latar belakang tidak berkemampuan. Mereka yang hamil dan mampu untuk melakukan pengguguran boleh membuat perjalanan jauh untuk menjalani prosedur tersebut. Hakikatnya, ramai yang menjadi mangsa kepada pasaran gelap. Mereka ditipu oleh penjual pil gugur palsu, yang dijual dengan harga yang mahal. Akibatnya, mereka menanggung kesakitan dan mengalaminya seorang diri.

Akses kepada Pengguguran yang Selamat

Jika anda tidak dapat mengakses khidmat pengguguran yang selamat, sila jalani rundingan atas talian atau hantarkan e-mel kepada info@womenonweb.org. Women on Web adalah sebuah khidmat pengguguran teleperubatan yang diselia oleh doktor bertauliah. Ganatra, seorang penyelidik dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga mengatakan bahawa mengakses pil pengguguran melalui Women on Web – yang membekalkan maklumat dan sokongan – adalah selamat sepenuhnya. Women on Web telah melakukan banyak kajian saintifik. Media-media antarabangsa juga telah banyak meliputi kerja-kerja Women on Web.